Een reis naar vrijheid

Een volledige uiteenzetting hoe we door Vajrayogini naar de eindbestemming kunnen reizen.

Voor hen die serieus in het voetspoor van de Boeddha willen treden en het aandurven dit pad in een korte tijd af te leggen.

Lama Thubten Wangmo is verzocht om opnieuw de beoefening van Vajrayogini uiteen te zetten, dit is de volledige ontwikkelingsfase, voltooiende fase, retraite instructies, en ritueel en als men zover is, de zelfinitiatie.

Met deze Vajrayogini cursus hebben we de unieke mogelijkheid om les te krijgen in de hoogste tantra beoefening in onze eigen taal. Het is ook een unieke kans om deze zeldzame volledige uiteenzetting naar de beoefening van Vajrayogini te krijgen.                                             Deze instructies zijn moeilijk te krijgen en als deze beschikbaar zijn moet men deze in het Tibetaans volgen en door een vertaler of we moeten hiervoor lange reizen maken, soms zelfs naar de andere kant van de wereld om wat uitleg te krijgen.

Waar is deze beoefening onder te brengen in het grote voertuig, het Mahayana.

De beoefening van Vajra Yogini behoord tot de cyclus van de Hevajra tantra en de vierde klasse van Tantra de Maha Anutara tantra en beschrijft hoe we het Boeddhaschap kunnen verwerven.

Omdat Vajrayogini een vrouwelijke boeddhavorm is waarin het conceptuele van de geest in non dualiteit oplost behoort Vajra Yogini tot de instructies van Moeder tantra. In het Vajra Yana leer van de Boeddha zijn de tantra's de geschreven overleveringen en dienen als een frame werk waarbij de beoefenaar naar goede en opbouwende ethische begrippen leeft.

Het is niet altijd mogelijk voor ons om complexe sadhanas te volgen. Het advies van de Boeddha, de Vajrayogini beoefening, maakt het mogelijk om vriendschap met onze wereld te sluiten, alleen moeten we gaan zien wat er verzaakt moet gaan worden en wat ons aan de conventie van het cyclische bestaan vasthoudt. Door Vajra Yogini is het mogelijk om dit kort en snel en efficiënt te doen in het 'proces tot wording'.  Haar meditatie heeft een eenvoud en efficiëntie die in onze wereld past en waarbij het Bodhisattva ideaal centraal staat. Eerst maken we een begin om langzaam gewend te raken aan de meditaties en leren we vriendschap met onze condities te sluiten om deze uiteindelijk te gebruiken als een oorzaak tot het Boeddhaschap. 

Als we naar haar beeltenis kijken zien we dat ze eenvoudig en zeer resoluut weergegeven wordt. Ze beeldt de bewegelijkheid uit die onze karma's hebben door als een moment opname van een wilde dans stil te staan. Dit betekend dat ze meester over de wilde dans van karma is. Het mes-achtige voorwerp dat ze in haar rechter hand draagt lijkt op een een vellebloters mes dat een symbool is van loslaten van condities en door de binding van het cyclische bestaan heen te snijden.

Wat betekend het woord 'Tantra'?

In het VajraYana heeft het woord tantra meer de zin gekregen van een rode draad die door ons leven loopt zoals het vereenzelvigen met een Boeddha vorm.

Ontwikkeling is een 'proces tot wording'. In het Vajrayana wordt dit proces tot wording als één van de belangrijkste meditaties gezien. Het is te vergelijken met een vereenzelvigingproces van een gekozen Boeddhavorm.

Dit vereenzelvigingproces bestaat uit een voorbereidend platform dat ons helpt om de juiste en geschikte mentale conditie te creëren om het proces van vereenzelviging met de Boeddha van onze keuze te beginnen.  Dit kan alleen maar volbracht worden als de kwaliteiten van het einddoel zien en herkennen en we realiseren dat we gelijk met het einddoel willen zijn.

Nadat we de juiste en geschikte mentale condities gecreëerd hebben kunnen we het proces van vereenzelviging met de Boeddha van onze keuze beginnen. We maken gebruik van meditatie en visualisatie. Deze bijbehorende meditatie technieken die beoefend worden ‘Yoga’s’ genoemd. Deze Yoga’s worden volgens een Sadhana gedaan waarin de visualisaties en de mantra’s met hun aanverwante beoefening en de beoogde spirituele houding beschreven staan in de vorm van opeenvolgende oefeningen.

Deze series gaan vooraf met de Yamantaka en Vajrayogini initiatie, Lama Thubten Wangmo geeft deze op:

Info & Voorwaarden      

Om deze series te volgen moet men al een eerdere initiatie in de lagere klasse vanTantra gehad hebben en al wat bekend zijn met Boeddhas leer. En de Vajrayogini initiatie gehad hebben. Het beste is om naar beide initiaties te komen. Iedereen die een Hoge yoga tantra initiatie gehad heeft neemt het op zich om de Yoga van de zes ronden te doen. Deze kan kort gedaan worden voordat we naar werk gaan of in een uitgebreide vorm. De functie van deze zes ronden is om de poort open te houden naar de boeddha van onze keuze, om contact te blijven houden met onze toevlucht en om actief verdere oorzaken voor het Boeddhaschap te creëren.   

Deze Vajrayogini klas is iets anders dan een vrijblijvende cursus om kennis te maken met het Boeddhisme, het is iets serieuzer. Het is voor deze vorm van tantra beoefening belangrijk om de intentie te hebben om het pad naar het Boeddhaschap te gaan.

• Voor de mensen uit de Phowa groep en voor hen die al kennis hebben gemaakt met beginnende vormen van tantra gehad hebben, is de Vajrayogini beoefening een waardevol vervolg. Deze lessen zijn uniek en zeer ongebruikelijk maar wel serieus en zeker in het Nederlands.  

CURSUS DATA

    Lesdagen op Zondag van:                      11.00- 17.00

2024-2025

6 oktober

10 november

15 december

12 januari

9 februari

9 maart

13  april

25 mei

29 juni

 

De vereisten zijn om een initiatie te hebben in de hoogste klasse van Tantra van het Vajrayana.

De bijdrage is  €420,- Per jaar

Of maandelijkse termijnen €35 van september tot september.  

Dit is inclusief cursusmateriaal,zoals sadhanas les materiaal en andere bijlagen.

Natuurlijk horen ook koffie en thee  erbij.

 

overschrijven:                                           graag onder vermelding Vajrayogini naar: 

Stichting Dharmacentram Padmaoselling

BANK: 

IBAN: NL49  INGB 0004 6392 30       

internationaal:   BIC: INGBNL 2A

 

Voor het aanmelden en contact opnemen kunt u gebruik maken van het contact formulier of ons een Email sturen.